Oktober 25, 2015 xmario

Vola.ro

Eraser se foloseste la stergerea in siguranta a datelor de pe un hard disk, hard disk extern, stick usb sau card de memorie. Cand se sterge un fisier de pe hard disk acesta este trimis in cosul de gunoi – „recycle bin“. Insa prin aceasta metoda si prin golirea cosului de gunoi, nu ai scapat de date, acestea putand fi recuperate.
In momentul in care se sterge un fisier, sistemul de operare Windows sterge doar calea din index care ii spune sistemului unde se afla fisierul respectiv urmand ca fisierul sters sa fie rescris in timp prin adaugarea de noi date. Deci nu se sterge fisierul in sine. Datorita acestui fapt, softurile de recuperare, pot recupera fisierele sterse de pe orice dispozitiv de stocare.
De aceea existe softuri precum Eraser care sa permita stergerea in siguranta a datelor de pe hard disk-uri, stick-uri usb, carduri de memorie etc., pentru ca din pacate Windows nu poate indeplini o astfel de sarcina. Doar sistemele de operare MacOSX au integrata stergerea in siguranta a datelor din cosul de gunoi sau Trash cum e denumit pe MacOSX.
Simpla formatare a oricarui dispozitiv de stocare a datelor nu va scapa de fisiere acestea putand fi recuperate cu softuri de recuperare.
Cu Erase se pot sterge datele manual: se poate alege oricand momentul cand fisierele pot fi sterse prin click dreapta pe fisierul in cauza si apoi Eraser > Erase, dar se pot crea task-uri pentru stergerea datelor la restart sau programat.

ice_screenshot_20151025-100508