Criptarea este o metoda de protejare a datelor prin care se poate impiedica accesul anumitor persoane la ele. Daca exista un fisier pe computer care trebuie pastrat secret, se poate cripta, astfel incat nimeni sa nu poata deschide fisierul fara a cunoaste o anumita parola. Criptarea datelor este foarte utila in multe cazuri: la trimiterea de informatii confidentiale prin intermediul postei electronice securizate, pentru pastrarea in conditii de siguranta a fisierelor stocate in cloud sau uneori, chiar pentru ascunderea intregului sistem de operare.
Datele pot fi furate chiar daca computerul nu face parte dintr-o retea. In cateva minute, cineva poate intra în posesia fisierelor aflate in calculator. O parolă de acces în sistemul de operare Windows este relativ usor de ocolit sau de aflat.
Exista mai multe optiuni atunci cand vine vorba de criptare. Astfel se pot cripta doar fisierele importante sau se poate cripta intregul hard disk.
Criptarea unui grup de fisiere, le va pastra pe acestea în conditii mai sigure fara a necesita complicatii suplimentare. Insa, daca cineva are acces la computer, atunci are acces la sistemul de operare putand sa vada orice fisier care nu a fost criptat, sa utilizeze browser-ele, sa instaleze aplicatii malware etc.
Criptarea intregului hard disk face ca accesul cuiva în sistemul de operare al calculatorului si la datele continute de acesta sa fie mult mai dificil.
Una din aplicatiile cu care se poate realiza criptarea fisierelor este TrueCrypt, un program gratuit, de tip open source.
Trebuie urmati pasii programului wizard din cadrul TrueCrypt. Trebuie aleasa o parola pentru a proteja fisierele, parola care cu cat este mai puternica, cu atat mai sigure vor fi fisierele.
Procesul de criptare al întregului hard disk nu este diferit de cel prin care se criptează fisiere si directoare individuale. Procesul este destul de simplu datorita programului de tip vrajitor al lui TrueCrypt, ce poate fi urmat pas cu pas. Dupa incheierea procesului de criptare, de fiecare data cand va porni calculatorul, va trebui introdusa parola TrueCrypt înainte de a putea accesa sistemul de operare Windows.
Sistemul de operare OS X conţine un utilitar de criptare a datelor denumit FileVault, utilitar care este usor de configurat.
7-Zip este, de asemenea, o modalitate foarte buna pentru a cripta fisiere, ca şi BitLocker, care vine preinstalat în versiunea Pro a lui Windows 8 (sau în versiunile Enterprise şi Ultimate ale lui Windows 7).
Criptarea nu este 100% sigura, dar ea este mult mai bună decat lasarea fisierele neprotejate. Criptarea ar trebui sa fie una dintre fazele unui proces mai complex de securizare a datelor.
Securizarea datelor reprezinta mult mai mult decat operatia de criptare a fisierelor si directoarelor. Ea presupune transferul criptat al datelor, securizarea postei electronice prin PGP sau utilizarea unui sistem de operare ascuns pentru a proteja mai bine datele personale.