Anonimitatea pe Internet se poate pastra intr-o foarte mare masura, insa nu exista o tehnica suta la suta perfect functionala. Cine vrea sa stea sub o mantie invizibila atunci cand este online, are la dispozitie cateva metode care pot ajuta. Faptul de a fi anonim pe internet se poate realiza intr-o foarte mare masura, insa orice metoda folosita nu poate garanta ca urmele navigarii vor fi ascunse in totalitate.
Internetul a fost construit intradevar pentru a sustine ideea de anonimat. Insa, pe masura ce companiile ar face totul ca sa afle ce preferinte au utilizatorii, pentru a-si targeta mai bine reclamele, nu se mai poate spune ca exista intimitate. Totusi se poate controla intr-o masura destul de mare ce afla unii si altii despre noi.
Atunci cand intri pe un site, cei care il administreaza iti vad cel putin adresa ta de IP. Doar pe baza acestei informatii, se pot afla o multime de lucruri. Un exemplu ar fi locul in care te afli. Daca vrei sa-ti faci o idee despre cat de multe informatii lasi la vedere, incearca in browser „my IP“.
Exista mai multe lucruri care se pot face, daca vrei ca site-urile sa nu mai afle informatii despre tine.
Un lucru de baza pentru navigarea in siguranta este firewall-ul preinstalat sau oferit de diferite companii specializate.
Alt lucru pe care il poti face: sa pretinzi ca esti altcineva, care provine dintr-un alt loc. Asta se face printr-un server proxy si/sau printr-o conexiune la o retea virtuala privata (VPN).
O alta solutie este The Onion Router, cunoscut in forma abreviata: Tor. Este un program gratuit care merge pe Windows, Mac, Linux si Android. El impiedica site-urile sa afle unde esti, dar si pe ce pagini intri in mod normal. Tor te ajuta sa ascunzi IP-ul, iar asta inseamna ca navighezi anonim pe internet, dar atentie acesta poate fi urmarit la cerere.
Tot un program gratuit este si Hotspot Shield. Softul iti asigura protectie si in cazul hot-spot-urilor Wi-Fi. Programul functioneaza pe Windows si Mac OS si te ajuta sa ramai anonim pe internet ascunzandu-ti adresa de IP atunci cand intri pe site-uri. De asemenea iti permite sa accesezi paginile blocate. Spre exemplu, daca esti intr-o locatie care a interzis YouTube, cu HotspotShield vei putea sa urmaresti videoclipurile fara nicio problema.
O metoda, nu prea cunoscuta, pentru experimentati ar fi chained bouncers. Sa zicem ca un hacker sparge 100 de calculatoare si instaleaza pe fiecare dintre ele un client de bounce. El se conecteaza la unul dintre PC-uri, iar conexiunea se muta pe altele 10, in asa fel incat iese un IP al unuia dintre cele 100 de calculatoare, de fiecare data altul.
Pentru a-ti ascunde identitatea si pentru a ramane nedetectat in functie de fiecare situatie, se poate apela la comunicatii criptate intre calculatoare, trecerea prin diverse servere intermediare, utilizarea de servicii publice gratuite si chiar utilizarea de retele sociale sub diverse pseudonime. Atata timp cat o persoana nu foloseste mereu aceleasi metode sau servicii de a-si ascunde identitatea, are mari sanse de izbanda.
E important sa ramai anonim atunci cand navighezi pe net, insa e bine si ca adresa ta de mail sa nu ajunga la cine nu doresti. In momentul acesta, dintre serviciile cu notorietate, Gmail este cel mai bun in lupta cu mesajele nesolicitate.
Alta varianta pentru pastrarea anonimatului pe internet este Ultrasurf, o aplicatie free. Cu Ultrasurf poti naviga pe orice site, fara sa se vada ip-ul tău. Permite de asemenea sa elimini istoricul sau sa stergi cookie-urile, este un program ce nu lasa urme.
Un instrument pe care orice navigator de internet il ofera, este navigarea în privat. Fiecare navigator are propria denumire pentru aceasta caracteristica: InPrivate, Navigarea fara urme, Navigare privata sau Incognito, insa ofera mereu aceleasi avantaje: permite utilizatorilor sa navigheze pe internet fara a salva date precum cache, istoric sau cookie-uri. Acest mod de navigare actionează doar la nivel local, ceea ce înseamna că oamenii care vor utiliza dispozitivul tau nu vor putea afla site-urile pe care le-ai vizitat. Acestea sunt cateva din metodele pe care un utilizator le poate folosi pentru a naviga anonim pe internet. Succesul lor depinde insa de ce isi doreste fiecare si mai ales de cat isi doreste utilizatorul de a naviga anonim pe internet.