NFC sau Near Field Communication, adica comunicare in camp apropiat este un set de protocoale de comunicare fara fir, pe distante foarte scurte, cu consum redus de energie, ce permite ca doua dispozitive sa comunice intre ele, atingandu-le unul de celalalt sau punandu-le unul langa celalalt, la o distanta de maxim 10 centimetri.
Aceasta tehnologie este folosita in dispozitive precum telefoane, tablete, calculatoare, carti de credit, televizoare, masini, etc., avand la baza radio-frequency identification. Mai pe inteles, aparatele care folosesc NFC au implementate cipuri pasive care se activeaza atunci cand trec printr-un camp electromagnetic. Tehnologia functioneza intre doua aparate in ambele sensuri putand sa citeasca si sa transmita informatie in acelasi timp.
NFC are un numar mare de utilizari, printre care:
Transferul de contacte si pagini web – NFC poate transfera instantaneu contactele de pe un telefon pe altul ori adresa oricarei pagini web. Este cel mai rapid mod de a transfera astfel de date intre doua telefoane.
Plati fara contact – se poate folosi telefonul cu NFC pentru a efectua plati, la fel ca si cu o carte de credit.
Asociere de dispozitive – Near Field Communication poate fi folosit pentru a imperechea prin Bluetooth dispozitive precum casti, boxe, dispozitive de redare multimedia ori controlere cu telefoane, tablete sau console cu NFC. Tehnologia este adoptata si de producatorii de automobile deoarece poate fi folosita pentru a asocia telefonul soferului cu sistemele multimedia ale masinii.
Transfer de fisiere – NFC este folosit pentru a realiza in mod automat pasii de pornire si asociere a doua dispozitive prin conexiuni Bluetooth, pentru a transfera fisiere intre cele doua.
Acces si securitate – NFC poate fi utilizat pentru a verifica identitatea unei persoane, pentru a-i oferi acces sau nu intr-o cladire, de exemplu.
Tehnologia Near Field Communication are si o serie de vulnerabilitati, neoferind protectie in afara faptului ca astfel de conexiuni se realizeaza pe o raza de cativa centimetrii. NFC este vulnerabila la multe tipuri de atacuri informationale.
Pe smartphone-urile cu Windows Phone optiunea NFC se afla sub sectiunile Wi-Fi si Bluethoot sub denumirea de Apropie+Trimite, unde trebuie activat comutatorul Partajare NFC.
Pe telefoanele Android, la sectiunea Setari si apoi Wireless si retele se regaseste optiunea NFC care trebuie bifata pentru a fi activata.
Pe telefoanele iPhone tehnologia NFC nu a fost adoptata.
Un aspect important este legat de constructia telefonului, deoarece o carcasa metalica blocheaza semnalul NFC.