Ce reprezinta rootingul ? Android-ul creat de Google este un sistem cu multe posibilităti de personalizare oferind utilizatorului multe optiuni privind aspectul si aplicatiile instalate. Apple restrictioneaza instalarea aplicatilor din iOS, care se poate face doar prin magazinul oficial. Google da utilizatorilor posibilitatea de a rula aplicatii si din alte surse. Insa aceste aplicatii au acces limitat la fisierele din sistem, fiind necesara operatia de rooting, adica utilizatorul obtine drepturi de autor asupra sistemului pentru a avea acces complet la resursele smartphone-ului. Deci utilizatorului de smartphone ii este astfel permis sa realizeze operatii care altfel i-ar fi interzise.
Spre exemplu, dupa rooting se pot dezinstala aplicatii preinstalate care nu sunt necesare, tonuri de apel neutilizate, astfel eliberand spatiul de stocare interna pentru aplicatii proprii.
Alte aplicatii care necesita root permit blocarea reclamelor, altele recuperarea parolelor Wi-Fi, partajarea conexiunii de Internet, folosirea unui firewall etc.
Un dezavantaj al acestei operatiuni este posibilitatea de a se acorda drepturi de root aplicatiilor periculoase precum virusii sau malware. De asemenea programele care ar putea contine erori ar putea face smartphone-ul inutilizabil.
O aplicatie utila si usor de utilizat este KingoROOT care a fost dezvoltata ca o alternativa simpla pentru deblocarea capacitatilor ascunse ale telefonului.
Procesul de instalare nu este unul complicat. Trebuie urmate instructiunile afisate pe display, precum si conectarea smarphone-ului la un PC sau laptop.