November 28, 2015 xmario

Unul dintre cele mai mici calculatoare din lume este Intel Compute Stick, dispozitivul masurand doar 10 cm. Acest calculator ruleaza pe Windows si Linux si tranformand intr-un PC functional orice ecran sau televizor, doar cu ajutorul unui cablu HDMI. Intel Computer Stick este disponibil în doua variante: o versiune include 32GB capacitate de stocare, memorie RAM de 2GB si cu Windows 8.1 preinstalat. Cealalta versiune are o capacitate de stocare de 8GB, 1GB memorie RAM si Linux preinstalat. Daca este nevoie de spatiu de stocare mai mare, se beneficiaza de slot SD.
Un alt mini PC bazat pe tehnologia Intel, care ocupa putin spatiu, dar care ofera o performanta este Intel NUC, bazate pe procesoare Core i3 si Core i5, cu capacitate de 120GB.
Un alt cel mai mic calculator din lume este Intel Edison, care este de marimea unui card SD si dispune de procesor Dual-Core, care functioneaza pe baza sistemului de operare Linux si se poate conecta la retele Wi-Fi și Bluetooth. Acesta poate executa aplicatii special create pentru el.
Alta varianta de cel mai mic calculator din lume este stick-ul cu procesor Samsung, conexiuni HDMI, Wi-Fi si micro USB. Acest mini computer are preinstalat Android sau Ubuntu si poate transforma un televizor inrtr-un PC.
Raspberry Pi este de asemenea cel mai mic calculator din lume. Echipat cu 256 MB de RAM si procesor de 700Mhz, computerul dispune de slot SD, iesire video RCA si HDMI, iesire audio si alimentare USB. Functioneaza pe baza unei versiuni de Linux special configurata pentru acest sistem.
Lenovo Q190 echipat cu un mini-keyboard este cel mai mic desktop PC din lume. Cu pana la 1TB capacitate de stocare pe hard disk, calculatorul este dotat cu o memorie RAM de 8 GB. CU Wi-Fi incorporat si Gigabit LAN, are nu mai putin de patru porturi USB 2.0 si doua USB 3.0, dar si un cititor de carduri care citeste 6 formate.
VivoStick de la ASUS dispune de procesor Intel Cherry Trail optimizate pentru un consum redus de energie. Are 2GB RAM, o memorie interna de 32GB şi vine preinstalat cu Windows 10. Are şi doua porturi USB la care se poate conecta un hard disk extern sau alte accesorii cum ar fi un mouse sau o tastatura.