Oktober 16, 2015 xmario

HHD (Hard Disk Drive) sau SSD (Solid State Drive)?
Cu HDD-urile am facut cunostinta încă de la primele calculatoare pe care le-am avut, însă tehnologia îşi arată de ceva timp constrângerile: limitările de viteză, componentele mecanice care le fac vulnerabile la şocuri, consumul ridicat de energie.
SSD-ul este o tehnologie relativ noua. Preţul ridicat, tipic pentru o tehnologie nouă, a împiedicat creşterea popularităţii acestora, însă pe măsură ce costurile scad lucrurile încep să se schimbe.
Una dintre cele mai notabile diferențe dintre HDD-uri și SSD-uri este durata de viață, generată de modul în care funcţionează dispozitivele. SSD-urile nu au componente în mişcare care să cedeze din punct de vedere mecanic. In general, durata de viaţă a SSD-urilor este mai mare decât cea a HDD-urilor.
La capitolul viteza, SSD-urile sunt semnificativ mai rapide decat HDD-urile. Deci, dacă sunteți în căutarea unui dispozitiv de stocare mai rapid, atunci opțiunea potrivită este un tot SSD.
În prezent, vitezele de transfer ale SSD-urilor variază de la un produs la altul, încadrandu-se în general intre 100-600 MB/s. Viteza unui HDD ajunge, teoretic, până la circa 140 MB/s, viteza reală fiind însă semnificativ mai mică în cele mai multe situaţii. SSD este mult mai rapid pentru că dispune de procesor . La HHD-uri este necesară sincronizarea unui cap de citire/scriere cu un plantan rotativ.
Și la capitolul rezistență SSD-urile stau putin mai bine. Aceste dispozitive nu dispun de părți mobile, fiind bazate în principal pe memorie flash sau DRAM. De asemenea, acestea rezistă mai bine și la fluctuațiile de temperatură. HDD-urile, la randul lor, sunt și ele destul de rezistente la accidente dat fiind faptul că sunt dotate cu senzor cu accelerometru care care blochează sitemul în cazul în care laptop-ul cade.
HDD-urile sunt alegerea ideală din punct de vedere al raportului preţ/GB, în special dacă ai nevoie de cantităţi mari de stocare. HDD-urile au in continuare avantajul unei capacitati de stocare mai mare.
De menționat faptul că SDD-urile consumă mai puțină energie decât HDD-urile, fiind si mai silențioase, neproducand nici un zgomot in functionare, de asemenea nu se încălzesc atât de mult ca acestea.
SDD este alegerea potrivită pentru stocarea de sisteme de operare și programe, întrucât este mai rapid, in vreme ce HDD este mai potrivit pentru stocarea de materiale, filme, muzică şi alte tipuri de fişiere care necesită mult spaţiu.
Ca o concluzie, soluţia ideală pentru cei ce doresc şi performanţe, dar şi spaţiu de stocare, este o combinaţie între un SSD şi unul sau mai multe HDD-uri, în funcţie de necesităţi. SSD-ul va fi folosit pentru sistemul de operare şi programele zilnice, iar HDD-ul pentru stocarea altor tipuri de conţinut. Pentru a te bucura şi de viteze mai mari de operare, dar şi de o capacitate generoasă de stocare.