Oktober 24, 2015 xmario

Vodafone

Exista in internet peste 500.000 de motoare speciale de cautare, acestea acoperind practic toate mediile: video, audio, bloguri etc. precum și domeniile stiintific, juridic etc. Cateva exemple sunt:
– motoarele de cautare de specialitate,
– enciclopedii și dictionare,
– motoarele de cautare dupa stiri,
– motoarele de cautare bibliografice, etc.

Motoarele de căutare de specialitate functioneaza, in principiu, la fel ca motoarele generaliste, precum Google, Yahoo etc.
Aceste motoare se folosesc atunci cand se face cercetarea pentru un articol de specialitate, o lucrare de licenta sau chiar o lucrare de mai mari proportii pe o anumita tema. Un exemplu de astfel de motor de cautare de specialitate este Google Scholar care ofera atat cautare de tip text-integral, cat si de publicatii stiintifice în toate formatele si disciplinele.

ice_screenshot_20151024-131536

Enciclopediile si dictionarele sunt instrumente foarte utile oferite pe internet, avand în vedere faptul ca orice domeniu se afla într-o schimbare continua.
Una dintre cele mai cuprinzatoare surse de informatii, cu un numar mare de articole, este pagina Wikipedia.

ice_screenshot_20151024-131846

Insa Wikipedia nu este singura sursa. Internetul dispune de un numar foarte mare de astfel de instrumente, cateva exemple elocvente fiind: encyclopaedia britannica, microsoft encarta, answers.com, etc. Insa toate aceste enciclopedii nu pot să înlocuiasca informatiile oferite de literatura de specialitate. Ele vin doar in completarea acestora.
Motoarele de cautare in stiri – evenimentele curente nu pot lipsi dintr-o cercetare de orice fel. Pentru a descoperi relatarile care privesc diferite evenimente este nevoie de motoare de căutare speciale care există din plin pe internet. Cele mai mari două motoare de cautare generaliste au si ele o sectiune dedicata: Google News si Yahoo! News.
Exista de asemenea posibilitati cu mult mai bune de a identifica stirile care intereseaza, precum motorul de cautare dedicat stirilor: Addict-o-matic.

ice_screenshot_20151024-124440
Acest motor are la dispozitie o multime de surse diferite, din care selecteaza cele mai relevante informatii, cautand chiar si în continutul blogurilor, care vin sa completeze informatiile din mass-media traditionala. Acesta motor nu identifica doar texte, ci si fotografii si filme, de asemenea permite personalizarea cautarii.

Motoare de cautare bibliografice – un exemplu de motor de cautare bibliografic este Worldcat, care acopera atat de multe domenii, incat se pot identifica cu ajutorul lui toate titlurile potential interesante. În plus, Worldcat mai pune la dispoziție o multime de optiuni, pe baza carora se poate intocmi propria bibliografie online. Exista modalitati avansate de filtrare dupa autor, format, an etc. ceea ce poate usura considerabil munca.

ice_screenshot_20151024-124752

Acestea sunt cateva exemple de motoare speciale de cautare, care pentru cunoscatori fac navigarea pe internet mai eficienta.